background

Новини

Обявление ДИППК

Oтчети-проект„Усвояване на умения по устойчиво управление на фермата“

Oтчети-проект „Изграждане на капацитет в органичното фермерство“

https://www.facebook.com/626527480710626/posts/5938597352836919/

Ученици от ПГСС "Ангел Кънчев" - Русе, заедно с учител Иван Дончев, на почивка в к.к. Албена по Национална програма "Отново заедно".

 
Програми за обучителна практика в Италия за учениците
Проект: BG05M2OP001-5.001-0001 "Равен достъп до училищното образование в условията на кризи"
Социална кампания на ЛЕВ ИНС „ПАЗИ ДЕТЕТО В ИНТЕРНЕТ“
Проект „Усвояване на умения  по устойчиво управление на фермата“

Проект“Изграждане на капацитет в органичното фермерство“

Ученици от ПГСС "Ангел Кънчев", заедно с техния учител Иван Дончев, са в к.к. Боровец, по национална програма на МОН Отново заедно. Почивка с ползотворни занимания и приятни емоции!

Проект „Изграждане на практически компетенции в органичното земеделие“ - програма Еразъм+

Информация за кандидатстване за едноктатна финансова помощ

От дата 06.07.21год. се реализира практика на ученици от ПГСС „Ангел Кънчев“  в Севиля , Испания. Партньорите , които са част от този проект са изключително доволни и благодарни за съвместната работа с нашите възпитаници. Учениците си обогатиха своите познания и умения, изградиха практически и професионални компетенции и умения, като се запознаха със зеленчуковата градина за отглеждане на гъба шейтаки , както и други различни видове скъпи гъби, червена и розова скарида, произведени за външния и вътрешния пазар на Испания. След натрупаните знания и опит те станаха по – гъвкави и адаптивни , с по – голяма мотивация за учене и амбиция за бъдеща реализация. От специалистите и любезните домакини, учениците бяха въведени в механизма и спецификата на капковото напояване, бяха им обяснени плюсовете, минусите и ползите за селското стопанство.Ползотворна и впечатляваща беше визитата на ферма за прасета , отглеждани с цел производство на хамон.Обогатяващо и новаторско за нашите ученици се оказа посещението на ферма за производство на хумус, с който се облагородява почвата. Интерес проявиха и към посещението на маслобойна за производство на зехтин екстра върджин. Успоредно с новите знания, учениците имаха възможността да отмарят и да се забавляват с посещения на различни исторически и архитектурни забележителности, както и атракциони. Сред тях са – разходка в град Кордоба, град с впечатляваща архитектура, посещение на увеселителен парк, визита до парк Алмира, изобилстващ с редки видове дървета и растения, посещение за летни емоции и наслада към испанските слъневи лъчи, на Аква парк Guadalpark,разходка в Малага .

#Еразъм лятото е в разгара си. От днес практика в Севиля стартира групата на @ ПГСС "Ангел Кънчев" - Образцов чифлик, Русе . Желаем им ползотворно учене и приятни емоции!

 

Хроника на проект „Изграждане на практически компетенции в органичното земеделие“, гр. Сарагоса, Испания (29.06.2019 г. - 27.07.2019 г.)

Първи ден - настаняване (30.06.2019 г.)
Посещение на оранжериите и зеленчуковите градини в Atades (01.07.2019 г.)
Запознаване с правилата на мобилността. Забавно споделяне на очаквания, страхове и принос към проекта. (01.07.2019 г.)
Работа в зеленчукова градина на Atades с насаждения от патладжан. Отглежда се органична продукция. (02.07.2019 г.)
Практиката с Сарагоса продължава с работа в насаждението с патладжани. Днес децата разбраха как се получава компост. След това обраха реколтата от сладък лук, като отделяха главите, които са за семе. (03.07.2019 г.)
Посещение на град Аскара, област Арагон. Учениците се запознаха с производство на екологичен мед и опитаха готовата продукция. (04.07.2019 г.)
Учениците, които са на практика по проект "Изграждане на практически компетенции в органичното земеделие", днес се запознаха с начина за отглеждане на трюфели, видяха типичните за регион Арагон опитни полета с бобови култури и аспержи. (04.07.2019 г.)Практиката по програма Еразъм+ в гр. Сарагоса продължава. Учениците прибираха сладък лук, който се използва за направата на традиционен за Испания мармалад, както и привързваха млади растения пипер. (05.07.2019 г.)
Учениците от ПГСС "Ангел Кънчев" играха приятелски мач срещу учениците от ПГ по механотехника от град Силистра, които също са на международна практика в Сарагоса. (06.07.2019 г.)


Туристическа обиколка на град Сарагоса и посещение на аквариум с риби от цял свят. (06.07.2019 г.)
Практика в Испания по прграма Еразъм +. Дейностите в Atades продължават - събиране на лук, събиране на остатъци от старата реколта и подготвяне на площта за нова сеитба. (08.07.2019 г.)

Практика в град Саратоса по програма Еразъм +.
Учениците научиха основните правила в изговарянето на думите на испански език. Запознаха се с критериите за оценяване. Забавляваха се, като научиха от своя координатор Сантяго основните изрази, числата, как да се запознаят и представят на испански език. (09.07.2019 г.)
По време на практиката в Атадес учениците бяха разделени на две групи, като едната група събираше лук за мармалад и за производство, а другата група изчисти една от оранжериите от останала растителност. По време на работа намериха 2 бебета зайчета, с които си поиграха. След това посетиха фирма Mercazaragoza, която се занимава с консервиране на био продукти (10.07.2019 г.)
Практиката на учениците продължи с пътуване до гр. Аиса, намиращ се в Пиренеите. Там те получиха информация за процесите и наблюдаваха част от биологичното производство на пчелна продукция. (11.07.2019 г.)
Практика в град Сарагоса по програма Еразъм+.
Забиване на пръчки на пипер в Атадес и прикрепване на растенията към тях, разделяне на стъблата тикви с цел повишаване на добива и по-лесно събиране на реколтата. (12.07.2019 г.)
Приключения в парк Вилануав Пиренеитеи посещение на туристическото градче Хака заедно с групата от ПГМТ от град Силистра (14.07.2019 г.)Плевене на лук, прибиране на реколтата от сладък лук и сортиране на цъфналите и нецъфнали растения и махане на найлон (15 и 16.07.2019 г.)Садене на магарешки бодил, обиране на тиквички, визита в кравеферма (18.07.2019 г.)Бране на патладжани, обиране на лук и подготвяне за сушене (19.07.2019 г.)


Посещение на винарна Edra, където учениците научиха процесите на производство на вино, както и запознаване с основните елементи при дегустация на вино (22.07.2019 г.)Прикрепване на напоителната система и почистване на издънки от лозите
(23 и 24.07.2019 г.)Приключване на проекта, оценяване на работата и цялостното представяне на учениците (25.07.2019 г.)Разходка и нощувка в Мадрид (26 и 27.07.2019 г.)

 

  


 

 

 

 

 
2023  ПГСС "АНГЕЛ КЪНЧЕВ" - Образцов Чифлик :: гр. Русе ::   globbers joomla templates